Ballonnen in kindertekeningen
Ballonnen in kindertekeningen

Ballonnen zie je al op jonge leeftijd in kindertekeningen verschijnen. Rond het 3e jaar. En nee, het zijn dat nog niet de ‘echte’ ballonnen zoals je ze op latere leeftijd ziet. Het zijn nog onbewuste rondachtige vormpjes met een staartje, wat doet denken aan een zaadcel. Het is de fase waarin kinderen op ontdekkingstocht willen, maar nog niet los van moeder zijn. Zoals bij de cirkels met stralen erdoor.

Moeders houden hun kroost in deze fase extra goed in de smiezen. Het is de fase waarbij je als moeder graag de spreekwoordelijke ogen in je achterhoofd wilt hebben. Want ‘wat is hij nu weer aan het uitspoken?’ Misschien ken je het? Ze willen ontdekken en experimenteren. Voorbij het tuinhek. Heel spannend, alleen op pad, wat toch nog echt niet de bedoeling is…

Wanneer er in kindertekeningen bewust ballonnen terugkomen, krijgen ze een andere betekenis alhoewel beiden gaan over loslaten en vasthouden…

Ballonnen gaan eigenlijk altijd over loslaten. Iets loslaten wat je graag bij je wilt houden. Bijvoorbeeld een huisdier, een overleden persoon of een bepaalde situatie. Of iets wat je heeeeel heel graag wilt; een wens, waarvan je hoopt dat deze uit zal komen…

Bij het zien van ballonnen in een tekening kun je je dus onder andere afvragen:
Wat mag er los gelaten worden om verder te kunnen?
Een losse ballon in de lucht: wat heeft het kind losgelaten? Heeft het ergens afscheid van genomen of afstand genomen?

Daarnaast zie je ballonnen natuurlijk ook zeker in feestelijke kindertekeningen al dan niet in combinatie met slingers en mag er iets gevierd worden. Neem dit dus ook mee in je analyse van de tekening.

Kijk gerust verder bij de andere blogs, bijvoorbeeld die over ‘Teken je Lijf‘ die meer in gaat op lichaamsbewustzijn.

Warme groet,

Eveline Ruitenberg
Kinderen Beter Begrijpen

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”