7 tips om kinderen (meer) te laten tekenen
kindertekening

‘Mijn kind tekent niet’… Het is een opmerking die ik vaak hoor. Want ja, ik vertel je dat je heel veel informatie over een kind krijgt via een kindertekening, maar wat als hij dan niet tekent?! Geen paniek. Niet ieder kind vindt tekenen leuk. En dat is prima. Ieder kind is anders. Sommige kinderen spelen liever buiten, willen rennen en klauteren. Ook heerlijk! Toch kun je een aantal dingen doen om de creatieve ontwikkeling van een kind te stimuleren. Hieronder heb ik 7 tips voor je op een rij gezet. En dan komt die kindertekening echt wel!

7 tips

  1. Maak het uitnodigend; zorg dat het er verzorgd uitziet. Sorteer de materialen. Leg ze klaar. Misschien heb je een hoek in de kamer die ‘over’ is waar alles kan en mag. Met een plastic kleed op de vloer en afneembare verf op de muur zodat een kind zich kan richten op het maken in plaats van het ‘doe voorzichtig, niet knoeien!’.
  2. Maak het ze gemakkelijk. Hoe makkelijker kinderen aan de slag kunnen, hoe beter. Zorg dat materialen in het zicht, binnen handbereik staan. Zo heb ik thuis en in mijn praktijk een stapel papier, kleurboek en een potje met potloden op tafel staan. Een kind is sneller geneigd ‘even tussendoor’ te tekenen wanneer het voorhanden ligt en komt zo eerder op het idee om te tekenen.
  3. Teken samen. Samen kan fijner zijn dan alleen. Kleur samen een kleurplaat in (en maak je dan vooral niet druk over of je kind wel binnen de lijntjes blijft 😉 of teken om de beurt iets op hetzelfde vel zonder af te spreken wat het wordt. Is gelijk een mooie oefening in je kind volgen.
  4. Geef het goede voorbeeld. Kinderen kopiëren gedrag. Laat zien dat jij plezier hebt in tekenen. Dat het niet gaat om mooi of knap, maar wel om creëren en plezier. De kans is dan groter dat ze gaan tekenen. Want zeg nou zelf: hoe leuk is het als mama zegt ‘ik kan niet tekenen’ of ‘nou, deze is mislukt’… Niet heel uitnodigend, toch?
  5. Terug naar het plezier en creëren. Een belangrijke: het gaat niet om de prestatie, maar om het plezier en creëren! Leg geen druk op het kind door te vertellen wat jij ervan vindt, een kindertekening hoeft niet altijd een waardeoordeel te krijgen. Kijk naar het proces in plaats van het resultaat. Terug naar de basis; plezier in creëren. Dingen die jullie kunnen doen, zijn: lekker krassen, tekenen met je ‘verkeerde’ hand, tekenen met je ogen dicht, met twee handen tegelijk kleuren…
  6. Blijf weg van waardeoordelen, zoals ‘wat mooi/knap/raar’, vraag niet wat dingen betekenen. Vraag liever ‘wil je vertellen over de tekening?’. Geef je kind ruimte.
  7. Bied verschillende materialen aan. Ieder materiaal doet een ander appèl op een kind. Het verschilt per moment waar het zich toe aangesproken voelt en dan is het fijn dat er verschillend materiaal voorhanden is.

Al deze bovenstaande tips komen trouwens ook terug in mijn online training.

Goede kwaliteit

Genoeg om mee aan de slag te gaan volgens mij. Wat ga jij proberen of heb je zelf nog tips? Laat het vooral weten daar hebben we allemaal iets aan. En last but not least: geen reden voor paniek wanneer een kind nog steeds niet tekent. Vaak komt het vanzelf wanneer ze naar school gaan. Met deze tips maak je creatief bezig zijn leuker EN makkelijker. Feit blijft dat niet ieder kind rustig aan tafel bezig wil zijn. BONUSTIP! Zorg voor goede kwaliteit materialen! Echt; niets is zo frustrerend als lege stiften, punten die breken en papier dat op is wanneer je wilt tekenen. Betaal liever wat meer aan kleurechte potloden, goede stevige stiften, papier dat niet snel scheurt wanneer je met waterverf werkt. De komende tijd zal ik materialen met je delen waar ik zelf graag mee werk.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”