Regenboog; verandering & overgang

De regenboog is een geliefd onderwerp in tekeningen. Vooral bij kinderen in de leeftijd van 3-8 jaar en in het bijzonder meisjes. Dat blijft ook bij opvoeders niet onopgemerkt: meerdere keren per week krijg ik wel de vraag: ‘wat betekent zo’n regenboog nou eigenlijk?’

Een goede reden om je dat te vertellen lijkt me 🙂

De regenboog

Het is een symbool dat regelmatig in tekeningen van kinderen van ongeveer 3-8 jaar verschijnt. En zoals gezegd: veelal bij meisjes.

Naast de symbolische waarde die ik hieronder beschrijf, is het belangrijk dat je bedenkt, dat symboliek ook een persoonlijke waarde heeft. Zo kan het zijn, dat een kind bijvoorbeeld vanuit de auto een regenboog zag en hem tekent.

Naast deze persoonlijke waarde heeft een regenboog de volgende betekenis:

Hij staat symbool voor een overgangsperiode en verandering. Kinderen tekenen hem vaak in periodes waarin er veel gebeurt of verandert. Zoals de overgang van thuis naar school. Of van groep 2 naar groep 3 (een intensieve overgang voor veel kinderen!).

Maar ook veranderingen thuis maken dat kinderen meer regenbogen tekenen. Bijvoorbeeld een verhuizing of echtscheiding.

Tekent een kind de boog breder hoog in de lucht? Dan is de symboliek vaak gelinkt aan overgang en verandering.

Wanneer hij als een boog om iets of iemand heen wordt getekend, heeft het meer een beschermende of afschermende symboliek. Dit zie je vaak bij tekeningen van prikkelgevoelige kinderen, die graag meer rust willen of meer eigen ruimte nodig hebben. Of bijvoorbeeld wanneer kinderen het gevoel hebben dat iets kwetsbaars of kostbaars extra bescherming nodig heeft. Zoals een regenboog over een huis heen.

En als laatste; regenbogen gaan over hoop. Hoop op verandering en andere, wellicht betere, tijden.

Herkenbaar?

Wil je nog meer te weten komen over kindertekeningen en hun betekenis? Download dan mijn gratis ebook ‘5 belangrijke symbolen in kindertekeningen die je moet kennen

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”