Wat betekenen kleuren in tekeningen?


Er is één vraag die mij dagelijks gesteld wordt:

“Wat betekent deze kleur in een tekening?”

En voor deze kleur kun je alle kleuren van de regenboog invoegen, ze komen allemaal dagelijks voorbij. 

Dus vandaag dacht ik, ik zet de meestgevraagde kleuren (inclusief betekenis) voor je op een rij:

  • Groen: 

    Natuur en groei: Groen wordt vaak geassocieerd met de natuur, zoals bomen, gras, en planten. Kinderen gebruiken groen vaak om landschappen of buitenomgevingen weer te geven. Het kan symbool staan voor groei, leven, en vitaliteit.

    Rust en kalmte: Groen wordt soms geïnterpreteerd als een kalme en rustgevende kleur. Kinderen kunnen groen gebruiken om een gevoel van vrede en sereniteit uit te drukken.

    Positieve emoties: Groen wordt vaak geassocieerd met positieve emoties, zoals vreugde, hoop en geluk. Het kan gebruikt worden om blije of positieve elementen in een tekening te benadrukken.

    Symbolen en betekenis: In sommige gevallen kan groen specifieke symbolische betekenissen hebben in de context van de tekening. Bijvoorbeeld, groen kan gebruikt worden om een gezonde omgeving of een veilige plek weer te geven.

     

  • Roze:
    Deze kleur wordt vaak gebruikt bij situaties waarin iets geheeld of beter gemaakt mag worden. Iets in het lichaam bijvoorbeeld na een val of ziek-zijn. Maar ook in situaties en omstandigheden, die een kind graag geheeld zou zien. Deze voorbeelden passen bij het meer zachte roze.

    Over het algemeen wordt roze geassocieerd met positieve eigenschappen en gevoelens, zoals vreugde, liefde, zachtheid en vrouwelijkheid. Het wordt vaak gebruikt om meisjes, prinsessen, bloemen, hartjes en andere delicate of schattige objecten weer te geven.

    Daarnaast kan roze ook een symbolische betekenis hebben. Het kan bijvoorbeeld de verbeelding van een kind weerspiegelen of staan voor speelsheid, onschuld en jeugdigheid. Het kan ook een verlangen naar zoetheid, tederheid en geborgenheid vertegenwoordigen.

  • Blauw:
    Rust en kalmte: Deze kleur wordt vaak geassocieerd met rust en kalmte. Als kinderen blauw gebruiken in hun tekeningen, kan het aangeven dat ze zich op hun gemak voelen of een ontspannen sfeer willen creëren.

    Verdriet en melancholie: Hoewel blauw meestal met positieve gevoelens wordt geassocieerd, kan het ook worden gebruikt om verdriet of melancholie uit te drukken. Een donkerder of meer intense tint blauw kan soms een droevige sfeer in de tekening creëren. 

    Verbeelding en dromen: Blauw kan ook een gevoel van verbeelding en dromen symboliseren. Het wordt soms gebruikt om de nachtelijke lucht weer te geven en kan in verband worden gebracht met fantasierijke elementen. 

    Positiviteit en vrolijkheid: Lichtere tinten blauw kunnen positieve en vrolijke gevoelens oproepen. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een heldere hemel weer te geven of om een algemene positieve stemming in de tekening te benadrukken. 

Tot slot, wat betekenen alle kleuren bij elkaar?
Als er een regenboog getekend wordt.
🌈

De regenboog is een symbool dat regelmatig in tekeningen van kinderen van ongeveer 3-8 jaar verschijnt.

Naast de symbolische waarde die ik hieronder beschrijf, is het belangrijk dat je bedenkt, dat symboliek ook een persoonlijke waarde heeft. Zo kan het zijn, dat een kind bijvoorbeeld vanuit de auto een regenboog zag en hem tekent. 

Naast deze persoonlijke waarde heeft een regenboog de volgende betekenis:

De regenboog staat symbool voor een overgangsperiode en verandering. Kinderen tekenen hem vaak in periodes waarin er veel gebeurt of verandert. Zoals de overgang van thuis naar school. Of van groep 2 naar groep 3 (een intensieve overgang voor veel kinderen!).

Maar ook veranderingen thuis maken dat kinderen meer regenbogen tekenen. Bijvoorbeeld een verhuizing of echtscheiding.

Tekent een kind de boog breder hoog in de lucht? Dan is de symboliek vaak gelinkt aan overgang en verandering.

Wanneer de regenboog als een boog om iets of iemand heen wordt getekend, heeft het meer een beschermende of afschermende symboliek. Dit zie je vaak bij tekeningen van prikkelgevoelige kinderen, die graag meer rust willen of meer eigen ruimte nodig hebben. Of bijzoorbeeld wanneer kinderen het gevoel hebben dat iets kwetsbaars of kostbaars extra bescherming nodig heeft. Zoals een regenboog over een huis heen.

En als laatste; regenbogen gaan over hoop. Hoop op verandering en andere, wellicht betere, tijden. 

Herkenbaar?
En vind je dit nou leuk?

Wil je nog meer ontdekken over tekeningen?
Bestel hier het nieuwe e-book over kleur!

Ontdek in ruim 50 pagina’s de uitgebreide theorie achter betekenissen van kleuren in tekeningen, wat verschillende materialen kunnen betekenen, lees onze praktijkvoorbeelden door, ga aan de slag met de praktische tips en nog veel meer!

Wat ontvang je?

  • Je vindt er alle kleuren in terug, inclusief uitgebreide uitleg
  • Basisprincipes van kleurtheorie uitgelegd
  • Opvallende signalen (wanneer er bijvoorbeeld geen kleur is gebruikt of als er sprake is van kleurenblindheid) en wat je daarmee kunt doen
  • De betekenis en appèlwaarde van verschillende materialen
  • Wat de verschillende tekentechnieken kunnen betekenen (denk aan schaduw, kleurverloop, lichteffecten, etc.)
  • Casestudy’s en praktijkvoorbeelden waarin je het kleurgebruik en de bijbehorende uitleg kunt bestuderen
  • En last but not least: praktische tips over hoe je kleuren kunt inzetten om kinderen te ondersteunen.

Klik hier om jouw e-book te claimen!

Liefs,
Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”