5 Creatieve tekenopdrachten om verbeelding te stimuleren

In deze blog vind je vijf creatieve tekenopdrachten die je aan kinderen kunt geven om hun verbeelding te stimuleren en hen aan te moedigen om te tekenen:

1. Verzin je eigen fantasiewereld: Laat je kind zijn of haar eigen fantasiewereld tekenen. Vraag hen om te bedenken hoe deze wereld eruitziet, wie erin woont, en welke bijzondere plaatsen of wezens er zijn. Dit is een leuke manier om hun verbeelding te prikkelen en hen aan te moedigen om creatief te denken.

2. Teken je favoriete herinnering: Vraag je kind om een tekening te maken van een van hun favoriete herinneringen. Dit kan een speciale vakantie, een verjaardagsfeestje, of een leuk dagje uit zijn. Laat hen details en gevoelens in de tekening verwerken, zodat ze hun positieve ervaringen kunnen uiten. En teken vooral mee; wat is jouw favoriete herinnering?

3. Ontwerp je eigen superheld: Kinderen zijn vaak dol op superhelden. Moedig je kind aan om hun unieke superheld te bedenken en te tekenen. Laat hen nadenken over de krachten, kostuums en achtergrondverhalen van hun superheld. Dit kan leiden tot creatieve verhalen en verbeelding. Voor jou is het leuk te zien en horen welke superkrachten en kleuren gekozen worden. Dat kan zomaar iets vertellen over de wensen en behoeftes die een kind zelf heeft.

4. Maak een portret van je familie: Laat je kind een portret van je gezin maken. Dit is een leuke manier om hun gevoel van verbondenheid en identiteit te bevorderen. Vraag hen om elk gezinslid op hun eigen manier te tekenen en eventuele speciale kenmerken of activiteiten te benadrukken. Wil je weten hoe ze de familie ervaren? Check dan hier mijn masterclass over gezinstekeningen. 

5. Teken je droomhuis: Vraag je kind om hun droomhuis te tekenen. Laat hen nadenken over hoe het eruitziet, waar het is, en wat er speciaal aan is. Een huis gaat vaak over een veilige plek. Hoe ziet deze eruit voor het kind?

Deze tekenopdrachten kunnen helpen bij het ontwikkelen van de creativiteit, verbeelding en zelfexpressie van een kind. Daarnaast bieden ze jou ook een geweldige kans om met hun kinderen te communiceren, te luisteren naar hun gedachten en gevoelens, en samen te genieten van creatieve activiteiten. Teken samen en gebruik de tekeningen als ingang voor gesprek. Een prachtige manier om meer te ontdekken over wat een kind van binnen bezighoudt.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”