Begrijp aan de hand van tekeningen het verloop van het schooljaar

Nieuwsgierig naar hoe je kind de eerste schoolmaanden ervaren heeft? Besteed dan vooral wat meer aandacht aan tekeningen die het kind uit school meeneemt. Kinderen uiten vaak hun gevoelens en ervaringen door middel van tekeningen, en deze kunstwerken kunnen waardevolle inzichten bieden in hun schoolleven. Hier is hoe je aan de hand van een tekening leest hoe de start van het schooljaar is geweest voor een kind.

1. Thema’s en Onderwerpen: Let eens op de onderwerpen en thema’s in de tekeningen. Zijn er die vaker terugkomen of is het steeds anders? Het geeft inzicht in wat een kind bezighoudt en belangrijk vindt op het moment van tekenen.

2. Emoties en Uitdrukkingen: Kijk naar de emoties die in de tekening worden weergegeven, bijvoorbeeld in gezichten, het soort weer of gezichten in de zon. Zijn de figuren en gezichten blij, verdrietig, bang, of neutraal? De uitdrukkingen in de tekening kunnen je iets vertellen over hoe je kind zich voelt.

3. Kleuren en Kleurgebruik: De kleuren die in de tekening worden gebruikt, kunnen ook aanwijzingen bevatten. Heldere en levendige kleuren kunnen duiden op warme gevoelens en een rijk gevoelsleven, terwijl donkere of sombere kleuren kunnen wijzen op wat zwaardere emoties. Het kleurgebruik kan je helpen begrijpen hoe je kind zich emotioneel verhoudt tot bijvoorbeeld school.

4. Interacties en Relaties: Bekijk of er interacties of relaties tussen de getekende personages zijn. Zijn er tekeningen van vrienden, leraren, of klasgenoten? Dit kan je inzicht geven in de sociale dynamiek van je kind in de schoolomgeving. Kinderen tekenen als eerste, centraal en groot wat en wie voor hen belangrijk zijn. Welke personen komen in de tekeningen voor en op welke manier? Vraag jezelf hierbij af: is dit hoe het kind het ervaart of hoe het de situatie graag wil ervaren?

5. Veranderingen in de Tijd: Het kan ook nuttig zijn om te kijken naar de ontwikkeling van de tekeningen gedurende het schooljaar. Zijn er veranderingen in thema’s, emoties of complexiteit? Dit kan wijzen op hoe je kind zich aanpast aan nieuwe uitdagingen en ervaringen naarmate het schooljaar vordert.

Het is belangrijk op te merken dat elke tekening een momentopname is en dat kinderen net als volwassenen, veranderende emoties en ervaringen hebben. Wees open en praat met kinderen om meer inzicht in hun ervaringen en belevingen te krijgen. Gebruik tekeningen als ingang voor een gesprek.
Het is een ingang naar hun binnenwereld.  

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”