De betekenis van huis-, boom- en menstekeningen
Betekenis huis-, boom- en menstekeningen

Als ouder, opvoeder of speltherapeut (zoals ik 😄) is het lezen en begrijpen van kindertekeningen een waardevol instrument zijn om kinderen beter te begrijpen. Huis, boom en mens zijn drie veelvoorkomende symbolen in kindertekeningen en hebben elk hun eigen betekenis. In deze blog ga ik dieper in op de mogelijke betekenis achter huis, boom en mens in kindertekeningen.

 

Huis🏠

Een huis kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de manier waarop het getekend is en wat erbij getekend is. Een huis kan een symbool zijn van veiligheid en comfort, een plek waar het kind zich thuis voelt. Het kan ook symbool staan voor familie en verbondenheid.

Als een kind het huis op een andere manier tekent, bijvoorbeeld zonder ramen of deuren, kan dit bijvoorbeeld duiden op gevoelens van angst en onveiligheid. Een huis zonder dak kan betekenen dat het kind zich niet veilig voelt of dat er iets mist in zijn of haar leven.

 

Boom🌳

Een boom kan een symbool zijn van groei, leven en ontwikkeling. De grootte en vorm van de boom kan ook belangrijk zijn. Een kleine boom kan betekenen dat het kind zich klein en onzeker voelt, terwijl een grote boom kan duiden op zelfvertrouwen en kracht.

De takken en bladeren van de boom zijn ook interessant om te bekijken. Een boom zonder takken kan duiden op gevoelens van eenzaamheid en afwijzing, terwijl een boom met veel takken en bladeren kan symbool staan voor een hechte familieband of een groot sociaal netwerk. Overigens is dat dan wel afhankelijk van hoe een en ander is getekend.

 

Mens🧍‍♀️

Mensen zijn uiteraard een veelvoorkomend symbool in kindertekeningen. De grootte, vorm en locatie van de mensen in de tekening kunnen allemaal iets vertellen over hoe het kind zichzelf en de wereld om hem heen ervaart. Een klein getekend persoon kan betekenen dat het kind zich klein en onzeker voelt, terwijl een grote persoon kan duiden op zelfvertrouwen en kracht.

De locatie van de mensen in de tekening kan ook belangrijk zijn. Als een persoon geïsoleerd staat, kan dit duiden op gevoelens van eenzaamheid en afwijzing. Als mensen bij elkaar staan, kan dit symbool staan voor een hechte familieband of een groot sociaal netwerk.

 

Hoe kan mijn onlinetraining helpen?

Mijn onlinetraining “Kindertekeningen lezen en begrijpen” biedt ouders, opvoeders en jeugdhulpverleners de kennis en vaardigheden die nodig zijn om de betekenis achter deze symbolen te begrijpen. Met onze praktische tips en hands-on oefeningen leer je hoe je kindertekeningen kunt interpreteren en beter kunt begrijpen wat er in het hoofd van een kind omgaat.

Onze training is ontworpen om flexibel te zijn en kan worden gevolgd in je eigen tempo. Het is de perfecte manier om nieuwe vaardigheden te leren en je kennis op te frissen op een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Wil je meer weten over onze onlinetraining “Kindertekeningen Tekeningen Lezen en Begrijpen”? Bekijk alle informatie hier.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”