Hoe kun je als ouder of opvoeder kinderen helpen bij het tekenen van huis, boom en mens?
Kinderen helpen tekenen huis-, boom- en menstekeningen

Als ouder of opvoeder wil je natuurlijk het beste voor je kind. Tekenen is een geweldige manier voor kinderen om hun creativiteit te uiten en hun emoties te verwerken. Een veelvoorkomende tekening bij kinderen is de huis boom mens tekening. Maar hoe kun je als ouder of opvoeder kinderen helpen bij het tekenen van huis, boom en mens? In deze blog bespreken we een aantal tips die kunnen helpen.

 

Stimuleer creativiteit

Het belangrijkste is om kinderen te stimuleren in hun creativiteit. Geef kinderen de vrijheid om te tekenen wat ze willen en moedig ze aan om hun verbeeldingskracht te gebruiken. Bied verschillende materialen aan, zoals potloden, verf en kleurpotloden. Zo krijgen kinderen de mogelijkheid om verschillende technieken uit te proberen, te kiezen waar ze op dat moment behoefte aan hebben en hun vaardigheden te ontwikkelen.

 

Benoem wat je ziet

Als een kind een huis boom mens tekening heeft gemaakt, is het belangrijk om te benoemen wat je ziet. Vraag bijvoorbeeld naar de kleuren die zijn gebruikt, de grootte van de objecten en waar ze zich bevinden op de tekening. Op die manier stimuleer je het kind om na te denken over de tekening en geef je hem of haar de mogelijkheid om zijn of haar gedachten en gevoelens te uiten. Stel hierbij open vragen en check of het klopt wat je zegt. Bijvoorbeeld ‘Dit doet me denken aan een hond, klopt dat? Of ‘wil je me vertellen over je tekening?’

 

Bespreek de betekenis

Uit wetenschappelijke onderzoeken zijn verschillende betekenissen gefilterd. Deze bespreken we niet met het kind. Wat we wel kunnen doen is het kind vragen naar wat iet s voor hem betekent. Ook hier stel je open vragen; ‘wat vind je van superman?’ ‘Wat kan hij goed of juist niet goed?’
Zo ontdek je de persoonlijke betekenis van het kind wat heel belangrijk is om mee te nemen in de uitleg van de tekening.

 

Geef positieve feedback

Als een kind een huis boom mens tekening heeft gemaakt, geef dan positieve feedback. Niet zozeer in de vorm van complimenten op het resultaat. Want wie zijn wij om een mening te hebben over de binnenwereld van een kind. Wel over het proce en dat het zo fijn bezig is met tekenen. Op die manier stimuleer je het kind om door te gaan met tekenen en om zijn of haar vaardigheden verder te ontwikkelen.

Kortom, het tekenen van huis boom mens tekeningen kan kinderen helpen bij het uiten van hun emoties en gedachten. Als ouder of opvoeder kun je kinderen helpen bij het tekenen van huis boom mens tekeningen door creativiteit te stimuleren, te benoemen wat je ziet, de betekenis te bespreken en positieve feedback te geven. Zo kunnen kinderen hun verbeeldingskracht gebruiken en zich op een creatieve manier uiten.
Vind je dit interessant en ben je nieuwsgierig naar meer? Volg dan eens een gratis masterclass en ontdek alles over tekeningen en wat ze je vertellen.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”