Kleurpotlood vs Viltstiften
Kleurpotlood vs Viltstiften

Het creatieve proces van kinderen is een boeiende wereld vol van ontdekkingen en expressie. Het tekenmateriaal dat ze kiezen, zoals kleurpotloden of viltstiften, vertelt ons veel over hun voorkeuren, ontwikkelingsfase en zelfs hun emoties. In deze blog vertel ik je over het gebruik van kleurpotloden en viltstiften in kindertekeningen, zowel praktisch als symbolisch, en hoe deze verandert naarmate kinderen ouder worden.

 

Het praktische aspect van kleurpotloden en viltstiften

Aan het begin van hun artistieke reis gebruiken kinderen vaak kleurpotloden als hun voornaamste tekengereedschap. Kleurpotloden en waskrijt zijn voor jonge kinderen ook het meest geschikt om mee te tekenen in mijn ogen. Kleurpotloden bieden een breed scala aan kleurintensiteiten en -tonen. Ze kunnen worden gebruikt voor het creëren van subtiele schaduwen, texturen en zelfs om te leren over kleurovergangen. Kleurnuances worden makkelijker gemaakt en voor ons is het handig te zien waar met meer intensiteit gekleurd wordt. Dit veelzijdige instrument biedt kinderen de mogelijkheid om fijne motoriek en oog-handcoördinatie te ontwikkelen.
Aan de andere kant leveren viltstiften levendige en opvallende kleuren. Ze hebben over het algemeen één intensiteitsniveau en zijn perfect voor het benadrukken van details en het maken van gedurfde uitspraken op het papier. Viltstiften worden vaak door oudere kinderen gebruikt vanwege hun vermogen om te experimenteren met heldere kleuren en opvallende details.

 

Het verschil in leeftijd bij het gebruik van kleurpotloden en viltstiften

Zoals we hebben besproken in een vorige blog over materiaalgebruik in kindertekeningen, hebben kleurpotloden de voorkeur bij jongere kinderen. Ze zijn gemakkelijker te hanteren en kunnen, wanneer nodig, worden bijgescherpt. Naarmate kinderen ouder en behendiger worden in hun artistieke vaardigheden, kunnen ze beginnen met het experimenteren met viltstiften. Deze bieden een bredere waaier van mogelijkheden voor het benadrukken van details en het creëren van sterk contrasterende effecten. Als we echter tekeningen willen lezen dan heb ik de voorkeur voor het gebruik van kleurpotloden aangezien deze ons naast de symbolische betekenis van kleur ook intensiteit en nuances laten zien die ons inzicht geeft in hoe een kind thema’s en emoties beleeft.

 

Symbolische betekenis van kleurpotlood en viltstiften

Op symbolisch niveau vertegenwoordigen kleurpotloden subtiliteit, controle en geduld. Ze vereisen meer tijd en aandacht voor detail, wat het vermogen van het kind om zich te concentreren en geduldig te zijn kan weerspiegelen.
Viltstiften, met hun heldere en opvallende kleuren, kunnen symbool staan voor vrijheid, durf en zelfexpressie. Ze kunnen het vermogen van het kind om sterke gevoelens en ideeën te uiten aantonen, en hun bereidheid om op te vallen en gezien te worden.

Interessant is het om te zien of dit materiaal complenterend (aansluitend) of compenserend (een wens of verlangen uitdrukkend) gebruikt wordt.

Door het begrijpen van het tekenmateriaal dat kinderen kiezen, kunnen we beter begrijpen hoe ze hun wereld zien en ervaren. Het biedt een waardevolle kans om hun ontwikkeling te ondersteunen en te waarderen.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”