In bijna dertig jaar van werken met kinderen – als speltherapeut, pedagogisch medewerker, en in de jeugdhulpverlening – ben ik getuige geweest van de uitdagingen die professionals en ouders tegenkomen bij het ondersteunen van de emotionele en psychologische groei van kinderen.
Ik heb gezien hoe lastig het soms is voor ouders en professionals om kids te helpen groeien en hun gevoelens te uiten, vooral wanneer woorden tekortschieten.
Ouders die het gedrag van hun kind willen begrijpen.
Kinderen die het niet kunnen verwoorden.
Leerkrachten die vragen ‘waarom heb je dat gedaan?’.
Kinderen die het niet kunnen uitleggen.
Coaches en therapeuten die steeds weer een week ‘achterlopen’.
Kinderen die het lastig vinden om een week terug te vertellen…
Allemaal dingen die ik zelf ook heb meegemaakt en die zo frustrerend zijn.
Daar heb ik nu een simpele en diepgaande oplossing voor.
Mag ik je voorstellen aan… Het Tekendagboek!
Dit is niet zomaar ‘een boekje’.
Het is een veilige en toegankelijke manier om dagelijkse ervaringen en gevoelens een plek te geven. Kinderen staan stil bij hun dag, reflecteren op hun emoties en ontladen deze. Zo kunnen emoties en prikkels ontladen zodat deze minder overweldigend voelen. En wanneer je om het Tekendagboek heen een vast ritme of ritueel ontwikkelt, is het ook een houvast voor het kind. Een rustpunt van de dag bijvoorbeeld voor het slapen gaan.
Tijdens het ontwikkelen van het Tekendagboek besefte ik me hoe ik dit Tekendagboek al jaren eerder had willen hebben. Ik zag steeds meer toepassingen en voordelen. Ik deel er een paar met je:
Voor leerkrachten biedt het Tekendagboek een unieke kans om de dynamiek van de klas te verrijken. Stel je voor, elke dag even tekenen met z’n allen. Zo kan elk kind op zijn eigen manier laten zien wat het denkt en voelt. Door dagelijks of wekelijks tijd in te ruimen voor tekenen, krijgt elk kind de kans om op zijn eigen manier zijn of haar verhaal te doen. Dit bevordert niet alleen de concentratie en innerlijke rust, maar creëert ook een sterkere groepscohesie en een omgeving waarin kinderen zich gezien en gehoord voelen. Omdat jij begrijpt wat het kind tekent, zie je sneller opvallende signalen en kun je hierop inspelen (nog niet bekend met Kindertekeningen lezen en begrijpen? Klik dan hier).
Voor ouders is het Tekendagboek een prachtige manier om de band met hun kinderen te versterken en een rustmoment voor bijvoorbeeld het slapengaan te creëren. Door samen naar de tekeningen te kijken, kom je veel te weten over wat je kind bezighoudt. Het zijn gesprekjes die je misschien anders niet zo snel zou hebben.
Coaches en therapeuten kunnen het Tekendagboek gebruiken als een brug om sneller en dieper contact te maken met de kinderen die zij begeleiden. Het biedt een visuele en directe ingang tot de innerlijke wereld van het kind, waardoor sessies efficiënter en doelgerichter kunnen worden. Je kunt het Tekendagboek inzetten als tool. Zodat je begeleiding ook in de tijd dat je het kind niet ziet als het ware doorgaat. Kinderen leren reflecteren op hun dagen, kunnen dit makkelijker terughalen wanneer ze jou weer zien en omdat jij weet wat tekeningen kunnen vertellen, pik je al snel de opvallende signalen op om deze bespreekbaar te maken.
Kortom; Het Tekendagboek is zoveel meer dan tekenen alleen. Het is een communicatiemiddel, een spiegel van de ziel en een schat aan inzichten in de binnenwereld van kinderen. Het bevordert reflectie, zelfexpressie en emotionele groei op een speelse en creatieve manier. Het biedt ontladen, een rustpunt en verbinding. Het is een manier voor kinderen om te laten zien wie ze zijn en hoe ze zich voelen, op een luchtige en creatieve manier.
Het Tekendagboek ligt voor je klaar. Neem een kijkje op onze website om er meer over te ontdekken en te bestellen. Laten we samen zorgen voor een kleurrijke toekomst waarin elk kind zichzelf kan zijn en zijn verhaal kan delen.