Tikkie naar links… of toch naar rechts? Plaatsing op blad

Een tikkie meer naar links… of toch naar rechts?

Hmmm, ik hoor je denken: ‘waar heeft ze het over?’

Laat ik je meer vertellen. Ik heb het over de indeling en plaatsing van het blad van een kindertekening.

Wist je dat iedere plek op het blad van een tekenvel een betekenis heeft? In mijn online training vertel ik daar alles over. In deze blog beperk ik me tot de uitleg van de linkerkant van het vel en de rechterkant van het vel. Die plaatsing is veelzeggend, hoor!

Het kan interessant zijn om te kijken waar bepaalde dingen getekend worden of welke kant figuren op bewegen of op welke kant zij gericht zijn.

De linkerkant van het blad gaat over het verleden en dat wat al in het kind aanwezig is aan eigenschappen en mogelijkheden.

De rechterkant van het blad is meer gericht op de toekomst. Dat wat nog komen gaat en zich kan ontwikkelen. Alles is nog mogelijk.

Soms zie je wel dat het rechts op het blad leeg is en een figuur getekend is, dat naar rechts gericht is. Je kunt je dan afvragen of de toekomst al vorm heeft voor dit kind. Weet hij (of zij) wat er komen gaat of zou het meer duidelijkheid wensen?
Of staat er iets, bijvoorbeeld een boom die de toekomst blokkeert? Je kunt je dan afvragen of er iets is in het leven van een kind waardoor het moeilijk verder kan en dat er eerst iets ‘opgeruimd’ mag worden.

Anderzijds heb je die linkerkant, meer gelinkt aan het verleden. Is deze leeg? Vraag je dan eens af of er dingen zijn, die iemand achter zich wil laten of waar iemand liever niet op terugkijkt. Of staat er iets waardoor een figuur ‘afgescheiden‘ is van het verleden. Dingen achter zich wil laten wellicht?

Interessant om ook eens op die manier te kijken naar een tekening.

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”