Waarom tekenen belangrijk is voor hooggevoelige kinderen
Blog Waarom tekenen goed is voor hooggevoelige kinderen

-ontdek de voordelen en krijg 9 tips om tekenen te stimuleren-

Heeft jouw kind een rijke innerlijke wereld, een sterk gevoel voor empathie, last van kriebelende labeltjes en een intens vermogen om de wereld om hen heen te ervaren? Grote kans dat jouw kind net als mijn kinderen hooggevoelig is. Als dat zo is dan heb je vast ook gemerkt dat hun gevoeligheid zowel een kracht als een uitdaging kan zijn 😅. Eén manier om hooggevoelige kinderen te ondersteunen en hun creativiteit te stimuleren, is door tekenen. Wat maakt tekenen nu juist voor deze kinderen extra belangrijk? Daar vertel ik je over in deze blog. Én je ontvangt 9 tips om hen te helpen hun talenten te ontdekken en te koesteren.

 

Zelfexpressie en emotieregulatie

Tekenen biedt hooggevoelige kinderen een veilige en rustige manier om hun emoties en ervaringen te uiten. Door hun gevoelens op papier te zetten, kunnen ze hun innerlijke wereld verkennen, spanningen loslaten en een gevoel van controle krijgen over hun emoties. Vooral omdat zij hun emoties intenser ervaren is dit een heel fijne manier. Helemaal in je eigen stijl en op je eigen manier. Even los van anderen.

Zelfvertrouwen en zelfacceptatie

Het creatieve proces kan hooggevoelige kinderen helpen hun zelfvertrouwen en zelfacceptatie te vergroten. In tekenen mag je uitproberen en hoeven dingen niet in een keer te lukken. Door deze veilige setting kun je keer op keer oefenen en je zelfvertrouwen vergroten. Daarnaast biedt tekenen de mogelijkheid om je eigen keuzes te maken; je hebt de regie, want jij bepaalt wat er op jouw papier komt.

Concentratie en mindfulness

Tekenen vereist focus en aandacht voor detail, wat kan helpen om de geest van hooggevoelige kinderen tot rust te brengen. Het kan een vorm van mindfulness zijn, waardoor ze in het huidige moment kunnen zijn en hun gedachten en zorgen opzij kunnen zetten. De aandacht ligt dan even op wat er van binnen in hen gebeurt in plaats van op alles om hen heen.

Creativiteit en verbeeldingskracht

Hooggevoelige kinderen hebben vaak een levendige verbeeldingskracht en een sterk gevoel voor esthetiek. Tekenen kan deze creativiteit stimuleren en hen helpen hun unieke ideeën en perspectieven te ontwikkelen.

Sociale vaardigheden en verbinding

Tekenen kan ook een manier zijn om sociale vaardigheden te verbeteren en verbinding te maken met anderen. Door samen te tekenen of kunst te delen, kunnen kinderen gedachten en gevoelens communiceren en begrip en empathie bevorderen en op een veilige manier delen.

En ja, natuurlijk geldt bovenstaande voor alle kinderen. Toch is mijn ervaring dat hooggevoelige kinderen er net wat extra baat bij kunnen hebben. Dus de moeite waard om ze aan het tekenen te krijgen. Daarom heb ik ook nog een aantal tips voor je op een rij gezet.

Tips voor het stimuleren van tekenen bij hooggevoelige kinderen:
  1. Creëer een rustige en inspirerende omgeving: Zorg voor een rustige en prikkelarme ruimte waar je kind zich op zijn gemak voelt om te tekenen. Zorg voor inspirerende materialen, zoals boeken, afbeeldingen of natuurlijke voorwerpen. Ze pikken al genoeg op vanuit hun omgeving.
  2. Bied verschillende materialen aan: Experimenteer met verschillende tekenmaterialen, zoals potloden, stiften, krijt of verf, om je kind te helpen ontdekken wat het beste bij hem past. Mijn ervaring is dat favoriet materiaal echt per kind kan verschillen dus vooral lekker uit laten proberen. Lees mijn blog over creatieve materialen voor hooggevoelige kinderen voor fijn spul.
  3. Geef aanmoediging en positieve feedback: Laat je kind weten dat je hun inspanningen en creativiteit waardeert. Let op! Geef geen feedback op de resultaten, wel op het proces.
  4. Laat je kind het tempo bepalen: Dwing je kind niet om te tekenen, maar moedig hen aan om in hun eigen tempo en op hun eigen manier te werken. Geef ze de vrijheid om te experimenteren en hun eigen stijl te ontdekken. Probeer zoveel mogelijk je mening voor je te houden zodat je kind zijn eigen manier durft te volgen. Hooggevoelige kinderen kunnen zich dingen snel persoonlijk aantrekken en dan vervolgens niet meer tekenen. Dat wil je graag voorkomen 😉
  5. Maak tekenen tot een routine: iedere dag even tekenen kan je kind helpen om regelmatig de voordelen te ervaren én het geeft de mogelijkheid om steeds zijn gevoel te uiten in plaats van het op te kroppen. Het kan een ontspannende en reflectief moment zijn om de dag af te sluiten. Ons tekendagboek voor (hooggevoelige) kinderen kan daarbij helpen.
  6. Teken samen: Doe mee met je kind en maak er een gezamenlijke activiteit van. Dit kan een geweldige manier zijn om te verbinden en samen te leren. Sowieso vinden kinderen het vaak fijn om het gevoel van samen bezig te zijn te hebben. En dat is het ook. Begin gerust zelf; je zult zien dat kinderen graag aansluiten.
  7. Gebruik tekenen als communicatiemiddel: Moedig je kind aan om hun tekeningen te gebruiken om hun gevoelens en gedachten te delen. Dit kan helpen om een open en eerlijke communicatie tussen jou en je kind te bevorderen. Ga in gesprek met je kind en stel daarbij vooral open vragen en vraag door; ‘en toen?’. Op die manier geef je een kind de mogelijkheid om letterlijk en figuurlijk op verhaal te komen.
  8. Zoek naar inspiratie: Help je kind inspiratie te vinden in de wereld om hen heen. Dit kan zijn door het bekijken van kunst, het observeren van de natuur of het ontdekken van nieuwe culturen en tradities. Zie de wereld om je heen, wijs elkaar op de kleine wonderlijke dingen in de natuur zoals dat lieveheersbeestje of de intense kleuren van die bloem… Gevoelige kinderen beleven de wereld intenser, laat dit een inspiratiebron zijn in plaats van een last. Hoe je kijkt, is wat je ziet.
  9. Vier hun prestaties: Maak er een gewoonte van om de tekeningen van je kind te waarderen en te vieren. Dit kan zijn door hun kunstwerken op te hangen, in een album te bewaren, of zelfs te delen met familie en vrienden. Belangrijk is daarbij wel dat je je kind hierin volgt. Niet alle kinderen vinden dit fijn. Dus vraag en overleg voordat je iets deelt. Overweeg het gebruik van een tekendagboek voor hooggevoelige kinderen om hun tekenwerk bij te houden.

Zoals je leest, het is belangrijk om hooggevoelige kinderen te laten tekenen. Als ze dat leuk vinden natuurlijk. Het biedt hen een veilige en creatieve manier om hun emoties te uiten, hun zelfvertrouwen te vergroten en waardevolle vaardigheden te ontwikkelen. Door het stimuleren van tekenen bij je kind, help je hen niet alleen hun talenten te ontdekken en te koesteren, maar bied je hen ook een belangrijk hulpmiddel om te groeien en zich aan te passen aan de wereld om hen heen. Heerlijk toch om op zo’n ontspannen manier aan jezelf te werken?

Overigens hebben kinderen die gevoeligheid meestal niet van een vreemde 😉 dus pak zelf ook gerust de kleurtjes en het papier weer eens uit de kast voor een tekening. Enjoy!

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”