Wat vertelt de verhouding tussen huis, boom en mens in kindertekeningen?
Wat vertelt de verhouding tussen huis, boom en mens in kindertekeningen?

Als we naar kindertekeningen kijken, zien we vaak dezelfde elementen terugkomen: huizen, bomen en mensen. Hoewel het misschien simpel lijkt, kunnen deze elementen veel vertellen over hoe een kind zich voelt en hoe hij of zij de wereld om zich heen ervaart. In deze blog vertel ik je meer over de verhouding tussen huis, boom en mens in kindertekeningen en wat deze kan betekenen.

De verhouding tussen huis, boom en mens kan verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van de context en de specifieke tekening. Over het algemeen symboliseert het huis het gevoel van veiligheid en geborgenheid, terwijl de boom vaak staat voor groei en ontwikkeling en de mens voor de persoon zelf.

Wanneer het huis in de tekening groot en prominent aanwezig is, kan dit duiden op een sterk gevoel van veiligheid en comfort bij het kind. Het kan ook betekenen dat het kind graag thuis is en zich daar op zijn gemak voelt. Als het huis echter klein en onopvallend is, kan dit erop wijzen dat het kind zich niet zo veilig en geborgen voelt.

Een boom kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden, afhankelijk van de grootte, de vorm en de positie in de tekening. Een grote boom kan bijvoorbeeld aangeven dat het kind sterk en krachtig is, terwijl een kleine boom kan wijzen op een gevoel van onzekerheid of fragiliteit. Als de boom naast het huis staat, kan dit betekenen dat het kind zich verbonden voelt met zijn of haar thuisomgeving en daar graag wil blijven.

De positie van de mens in de tekening kan ook veelzeggend zijn. Als de mens in verhouding tot het huis en de boom erg groot is, kan dit wijzen op een gevoel van macht of dominantie. Als de mens echter klein is in vergelijking met het huis en de boom, kan dit juist duiden op een gevoel van onzekerheid of minderwaardigheid.

Bij het kijken naar een kindertekening is het belangrijk om niet alleen de afzonderlijke elementen te zien, maar juist de combinatie en de interactie tussen de elementen en de algehele compositie.

Door de betekenis achter de verhouding tussen huis, boom en mens in kindertekeningen te begrijpen, kunnen we beter inzicht krijgen in hoe een kind zich voelt en hoe het zijn of haar omgeving ervaart. Dit inzicht kan waardevol zijn voor ouders, verzorgers en professionals die met kinderen werken.

Wil je meer leren over het interpreteren van kindertekeningen en de betekenis achter huis, boom en mens? Dan is mijn online training ‘Kindertekeningen Lezen en Begrijpen’ wellicht iets voor jou. In deze training leer je stap voor stap hoe je kindertekeningen kunt lezen en interpreteren. Zo kun je beter begrijpen wat er in het hoofd van een kind omgaat.

Klik hier en ontdek alles over huis-, boom- en menstekeningen, die natuurlijk uitgebreid in de training aan bod komen.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”