De betekenis en symboliek van dieren in kindertekeningen: Ontdek de wereld van honden, katten en paarden
Symboliek hond, kat en paard

De wereld van kindertekeningen is fascinerend en diepgaand. Dieren zijn een veel voorkomend thema in de kunstwerken van kinderen en dragen vaak een diepe symboliek die inzicht kan bieden in de gevoelens, gedachten en waarden van het kind. In deze blog duiken we dieper in de symboliek van drie populaire dieren in kindertekeningen: de hond, de kat en het paard.

 

De algemene betekenis van dierensymboliek in kindertekeningen

Dierensymboliek in kindertekeningen gaat verder dan alleen de specifieke betekenissen van elk dier. Over het algemeen kan de aanwezigheid van dieren in een tekening laten zien hoe het kind zich verhoudt tot de natuurlijke wereld, de mensen om hen heen en hun eigen innerlijke gevoelens. Let bij het observeren van dierensymboliek op de interacties tussen de dieren, de kleuren en de grootte van het dier, de plaatsing op de pagina en de context waarin het dier is geplaatst. Dit kan je allemaal aanwijzingen geven over de betekenis die het kind aan het dier geeft.

 

De Hond: een symbool van vriendschap en trouw

Honden, bekend om hun loyaliteit en toewijding, zijn geliefde huisdieren en veel voorkomende symbolen in de wereld van kindertekeningen. Wanneer een kind kiest voor het tekenen van een hond, kan dit symbool staan voor een diep gevoel van vriendschap en gezelschap. Het kan een reflectie zijn van het verlangen van het kind naar loyale banden en het kan ook hun natuurlijke neiging om te zorgen voor anderen belichten.

 

De Kat: een symbool van onafhankelijkheid en mysterie

Katten, met hun onafhankelijke en mysterieuze natuur, kunnen ook diepgaande symbolische betekenissen hebben in kindertekeningen. Een kind dat een kat tekent, kan een eigen onafhankelijke geest en een sterk gevoel van nieuwsgierigheid uitdrukken. De aanwezigheid van een kat kan ook symboliseren dat het kind waarde hecht aan elegantie, gratie en het vermogen om zelfstandig te handelen.

 

Het Paard: een symbool van vrijheid en avontuur

Paarden zijn krachtige en gracieuze dieren die vaak symbool staan voor vrijheid, avontuur en de wens om te verkennen. Wanneer een kind ervoor kiest om een paard te tekenen, kan dit hun verlangen naar vrijheid en avontuur aangeven. Het kan ook een uiting zijn van hun ambitie, hun wilskracht en het vermogen om grote uitdagingen aan te gaan.
Als je de volgende keer je kind ziet tekenen, neem dan een moment om naar de dieren in hun kunstwerk te kijken. Je zult versteld staan van de diepgaande symboliek en de verhalen die ze vertellen. Met aandacht en begrip kunnen we deze creatieve uitdrukkingen gebruiken om onze kinderen nog beter te leren kennen.

 

Belangrijk

Wanneer je een tekening beter wilt begrijpen, kijk je naar het geheel van de tekening en alle factoren. Dus niet alleen naar bijvoorbeeld die ene hond die je ziet. Het is altijd een optelsom van alle factoren bij elkaar. Nieuwsgierig naar hoe je dat doet en welke factoren er allemaal zijn? Volg dan mijn training Kindertekeningen Lezen & Begrijpen en je ontdekt er alles over. Aan de hand van mijn 5-stappenplan leer je alle soorten tekeningen van alle leeftijden (1-110 jaar😄) lezen en begrijpen waardoor je meer begrip en verbinding ervaart. Weet je eindelijk wat er in de binnenwereld van je kind omgaat.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”