Een kind dat praten lastig vindt?
praten

Ken jij een kind dat het lastig vindt om te praten? Is het misschien je eigen kind of een kindje waar je veel mee te maken hebt? Bijvoorbeeld een van de kinderen uit je klas? Dan heb ik een ontzettend leuke en handige tip voor je! Er zijn verschillende manieren om toch een leuk gesprek aan te gaan, zonder het kind in verlegenheid te brengen.

Superleuk en eenvoudig praten

Deze superleuke en eenvoudige werkwijze deel ik graag met je! Je kent ze vast: die blokjes waarmee je een toren maakt en daarna om de beurt de blokjes er 1 voor 1 uit haalt tot hij omvalt.Hierop zijn vele variaties te bedenken. Zelf heb ik een goedkope variant gekocht (klik hier voor de blokkentoren) en op ieder blokje een woord geschreven. Telkens als een kind of ik een blokje pak, vertellen we iets over het woord of de zin, die erop staat. Sommige kinderen praten meteen over persoonlijke ervaringen. Wanneer ze dat niet doen, helpt het om over je eigen ervaring te vertellen of in het begin meer uitleggend over het woord op het blokje te vertellen. Het kind komt dan heel langzaam uit zijn of haar schulp op een hele laagdrempelige manier. Zeker door jezelf kwetsbaar op te stellen en eerst zelf te praten over jouw eigen ervaringen. Dit stelt het kind op zijn gemak!

Soms willen kinderen er een woord bij. Dat laat ik ze dan zelf op een leeg blokje schrijven. Wat je op de blokjes schrijft, bepaal je zelf. Misschien heb je een bepaald thema waarmee je werkt bijvoorbeeld rouwverwerking of echtscheiding. Pas de blokjes hier dan op aan.

Nog niet kunnen lezen?

Voor kinderen die niet kunnen lezen, kun je tekeningetjes op de blokjes tekenen of voorlezen. Ook op die manier zul je leuke gesprekken ontlokken. Wellicht moet je eerst een paar keer zelf praten, deel vooral je ervaringen.

Bovendien werkt dit spel ook goed met pubers. Echt een aanrader!

Heb jij nog andere tips? Laat het me dan vooral weten! Samen weten we namelijk veel meer.

Op de pagina ‘Eveline‘ kun je meer te weten komen over mij maar ook over mijn missie. Het is mijn missie om mensen te helpen kinderen beter te begrijpen.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”