“Mijn dochter omcirkelt mensfiguren in haar tekening. Wat betekent dit?”
omcirkelt

Het tekenen van cirkels lijkt misschien niet veelzeggend. Toch is het interessant om op te merken hoe en op welke leeftijd een kind dit toepast in zijn tekening. Waarom? Dat lees je hier!

Rond de leeftijd van twee, drie jaar verschijnt voorzichtig de cirkelvorm in tekeningen. Zelfstandige cirkel, omcirkelde dingen, meerdere rondjes in een groter rondje… Dit is niet zomaar. Het kind is bezig met zijn ik-ontwikkeling; het vormen van zijn eigenheid. Het besef van: ik ben iemand, los van de ander. Hij zit in de fase waarin hij het wij-zij-denken ontwikkelt. ‘Ik ben zelf iemand, zij zijn iemand. Wie hoort er bij mij en wie niet?’

Simpel rondje of regenboog?

Ook op latere leeftijd omcirkelen kinderen soms mensfiguren of dingen. Met een simpel rondje of soms met een regenboog. Dit zie je vaak bij gevoelige kinderen of kinderen die zich in een kwetsbare situatie bevinden en extra bescherming of afscherming nodig hebben. Mogelijk voelt het zich overprikkeld of overspoeld door een situatie.

De cirkel in de tekening staat dan voor behoefte aan een eigen plek, om jezelf te zijn en tot rust te komen. Aan wat meer ruimte voor zichzelf en afstand van zijn omgeving. Zodat er minder prikkels binnenkomen.

Valt dit je op, bijvoorbeeld wanneer hij net met het nieuwe schooljaar is gestart, vraag je dan af hoe je hem bescherming kunt bieden en hem wat meer kan afschermen voor de prikkels van buitenaf.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je een kindertekening leest en begrijpt? Check dan snel mijn gratis download hieronder!

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”