Wist je dat…
… het favoriete boek van een kind veel zegt over het thema dat een kind in zijn ontwikkeling bezig houdt? Het boek dat favoriet is, kan ons ontzettend veel leren om het kind beter te begrijpen. Hoe werkt dat dan? Dat leg ik je uit in deze korte blog
Welk boek was mijn favoriet?
Zelf was ik dol op ‘De fantastische meneer vos’ van Roald Dahl. Mijn absolute favoriet. Een hecht knus vossengezin met veel vrienden, bedreigd door 3 boeren. Gelukkig bedenkt vader vos slimme oplossingen en het oudste vosje helpt hem daarbij wanneer de moeder zich te zwak voelt. Uiteindelijk loopt het verhaal goed af.
Maar, vraag je je misschien af, waarom zei juist dit boek nou zoveel over mij?
‘Toevallig’ werd ons gezin in die periode ook ‘bedreigd’ door het ziek zijn van mijn moeder (zwakke moeder vos). Mijn vader had een grote rol in het oplossen daarvan (meneer vos) en ik had een ondersteunende rol als oudste van het gezin (oudste vosje dat vader vos helpt). Ik vond het verhaal fantastisch en kon me identificeren (verplaatsen) in de rol van oudste vosje. Onbewust natuurlijk. Gelukkig maar! Maar het had omstanders, zoals bijvoorbeeld mijn leerkracht of andere mensen in mijn omgeving wel veel kunnen vertellen over mijn thuissituatie.
Behulpzaam
Deze kennis kan je ontzettend helpen. Natuurlijk hoeven niet direct alle allarmbellen te gaan rinkelen bij een twijfelachtig boek. Maar het helpt je wel om verschillende signalen bewust gade te slaan en met elkaar te ‘verbinden’. Soms heb je bepaalde vermoedens maar kun je er niet precies de vinger op leggen. Misschien helpt deze tip je daarom verder?
Misschien leuk om na te gaan welk kinderboek jouw favoriet was. Ben benieuwd!