“Wat als mijn kind géén kleuren gebruikt in een tekening?”
kleurtekort

Een tekendoos vol vrolijke kleurtjes, maar jouw kind kiest een pen of een grijs potlood om mee te tekenen. Waarom? Je leest het hier!

In het vorige blog vertelde ik al dat de energetische trilling van kleuren overeenkomt met die van emoties. Een voorkeur voor een kleur zegt dus iets over wat er in het kind omgaat. Maar de keuze om géén kleuren te gebruiken, ook.

Een kleurloze tekening kan meerdere dingen betekenen

Zwart-wittekeningen of pentekeningen zie je vaak bij een kind dat vooral cognitief is ingesteld. Hij denkt over dingen na en vindt het fijn als hij weet hoe iets zit. Ook houdt hij van orde en structuur en voert hij alles het liefst zo goed mogelijk uit. Tekent hij met potlood, dan geeft de gum hem de mogelijkheid zijn werk te herstellen en opnieuw te structureren. Deze tekeningen worden vaak schetsend gemaakt.

Met het gebruik van kleuren geeft een kind invulling aan dingen. Hij brengt zichzelf naar voren en laat ermee zien wie hij is. Soms lukt het niet om invulling te geven aan het papier. Als je naar de tekening kijkt, voelt deze een beetje leeg. In dit geval kan het zijn dat het kind laag in zijn energie zit. Bijvoorbeeld omdat hij moe of (bijna) ziek is.

Op het moment dat je geen kleur ziet in een tekening, kun je je dus afvragen: heeft het kind rust nodig? Kan het zijn dat hij ziek wordt? Of, vooral als hij tekent met potlood en gum, weerspiegelt zijn manier van tekenen dat hij geen fouten wil maken en zit hij gewoon veel in zijn hoofd?

Wil je meer weten over hoe je een kindertekening leest en begrijpt? Bekijk dan eens de training ‘Kindertekeningen lezen & begrijpen’.

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”