“Kun je in een tekening zien of een kind een driftbui krijgt?”
Driftbui

Het kan voorkomen dat jouw kind driftbuien heeft. Ben je hierop voorbereid, dan kun je zo’n driftbui beter sturen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor minder prikkels. Het is dus fijn om het op voorhand te zien aankomen. Misschien dat je in het gedrag al signalen bent gaan herkennen. Zou een kindertekening jou ook kunnen vertellen wanneer een driftbui zich zal voordoen? Niet op de minuut af. Maar de tekening geeft je wél aanwijzingen.

Om te weten waar je op moet letten, is het handig om eerst naar de term ‘driftbui’ te kijken. Een driftbui is ongecontroleerd en gaat gepaard met heftige emoties die ineens opkomen. Staat een kind onder spanning, dan is de driftbui een explosie van die opgekropte spanning. Dit zijn dingen die je kunt terugzien in een tekening. Soms letterlijk.

Gaten in het papier

Kijk bijvoorbeeld eens naar hoe hard het kind met het materiaal tekent. Kinderen die onder spanning staan drukken soms zo hard met hun potlood op het papier, dat er gaten in het papier ontstaan. Dit kan een duidelijk signaal zijn.

Ook zie je vaak dat de bewegingen in de tekening veel krasseriger zijn, ofwel: minder gecontroleerd. Of dat een kind ineens veel buiten de lijnen tekent terwijl je dat qua motoriek niet zou verwachten.

Het kleurgebruik is ook iets om naar te kijken. Bij emoties als boosheid en agressie passen veel warme kleuren zoals rood en oranje.

Daarnaast zie je in de tekening meer dynamiek, veel pijlen en scherpe hoeken.

Vulkanen en bommen

Waar je als laatste naar kunt kijken, vooral bij kinderen die verhalend tekenen, is de symboliek. Staat een kind onder spanning, dan sluit de thematiek daarbij aan. Denk bijvoorbeeld aan exploderende bommen of een vulkaan die op uitbarsten staat.

Het is dus niet van een tekening af te lezen dat een kind bijvoorbeeld exact om kwart voor drie ’s middags zelf zal ‘uitbarsten’. Ook geldt zoals altijd: trek niet te snel conclusies. Maar lettend op bovenstaande punten heb je wel een kans om zo’n driftbui te zien aankomen en om het kind bijtijds te bieden wat hij nodig heeft.

Wil je meer weten over hoe je een kindertekening leest en begrijpt? Download dan mijn gratis e-book.

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”