Jouw verhaal, mijn verhaal
verhaal

Even een ander onderwerp dan anders. Ieder mens heeft namelijk zijn eigen verhaal. Dat ontstaat door wat we meemaken, wat we te horen krijgen van anderen en wat we onszelf vertellen. Ik ben de laatste tijd erg bezig met mijn verhaal. Ik heb daarbij ontdekt dat het belangrijk is om te beseffen dat ik mijn verhaal niet ben, maar slechts geloof. En dat is iets moois.

Want wat doet dit verhaal? Overtuigingen zoals ‘Ik ben geen leuke moeder’ of ‘Anderen zijn altijd beter’ of ‘Ik ben hier slecht in’ vormen het beeld dat jij over jezelf hebt. Ofwel het verhaal dat jij jezelf vertelt. Het beïnvloedt jouw denken, maar ook jouw handelen. Want je gelooft jouw verhaal niet alleen; je draagt het ook uit. Jouw omgeving pikt dit op en gaat zich er vervolgens naar gedragen. Waarop jij denkt: ‘Zie je wel, ik doe het inderdaad niet goed.’ Ofwel: een selffulfilling prophecy. Op die manier bouw je verder aan jouw verhaal en houd je het in stand. Dat is jammer, want jij bentniet jouw verhaal. Het is slechts iets dat je bent gaan geloven. Een verzameling van dingen die ooit eens tegen je gezegd zijn en jou zo hebben geraakt dat je het bent gaan verinnerlijken. Maar dat betekent nog niet dat het allemaal waar is.

Wat vertel jij jouw kinderen?

Ik schreef laatst een blog over vertrouwen hebben in jouw kinderen. Want: als jij geen vertrouwen in ze hebt, hoe kunnen zij het dan ontwikkelen? Dat heeft voor een deel te maken met het verhaal dat jij jezelf vertelt. Jouw verhaal heeft dus ook invloed op de manier waarop je met kinderen omgaat. Op hoe jij tegen ze praat en op wat je hen wel en niet laat doen. Kinderen pakken daarnaast op hoe jij naar jezelf kijkt en gaan hiernaar handelen.

Als je goed kijkt, zie je dat kinderen zelfs al hun eigen verhaal aan het vormen zijn, bijvoorbeeld met uitspraken als ‘Ik kan niet tekenen’. Ook als dat niet lijkt te kloppen. Extra reden dus om je hier bewuster van te worden.

‘Goh, ben ik dan toch…?’

Misschien is het zo dat een verhaal lange tijd bij je past. Maar jouw leven verandert, evenals jijzelf als persoon. Het verhaal dat jij jezelf vertelt zit vast in je gedachten en vergeet soms mee te veranderen. Toch blijf je jezelf dat oude verhaal vertellen en blijf je ernaar handelen. Tot het gaat wringen. Je voelt dat het niet meer bij je past.

Een voorbeeld. Ik heb mijn vader vroeger horen zeggen: ‘De jongens zijn de slimste, niet de meisjes.’ Ik heb daarom heel lang gedacht dat ik gewoon niet slim was. Dat ik vervolgens de eerste was die ging studeren, met uiteindelijk een eigen bedrijf, klopte niet met dit verhaal. ‘Hoe kan dat nou, als ik eigenlijk zo dom ben?’, dacht ik na een tijd. En toen ging er een belletje rinkelen: ‘Goh, misschien is het dan toch anders dan dat ik ben gaan geloven.’

Zo was ik er ook altijd van overtuigd niet sportief te zijn. Tot ik laatst weer ben begonnen en erachter kwam dat ik het eigenlijk heel erg lekker vind. Ik blijk zelfs behoorlijk snel te zijn! Dus ook hier weer de realisatie: mijn verhaal klopte niet meer.

Ik besloot daarom dat het tijd werd voor een nieuw verhaal. En misschien geldt dat ook wel voor jou.

Jij bent de auteur!

De kunst is om jezelf, en jouw kinderen, te leren dat wij niet ons verhaal zijn. Je draagt het wel mee, maar het mag altijd veranderen. Je mag jouw verhaal altijd herschrijven. Zo heb ik laatst letterlijk opgeschreven dat ik sportief ben, reislustig, sociaalvaardig… en het grappige is dat ik daarnaar ben gaan leven. 

Ik nodig je graag uit om je het volgende af te vragen.

Welk verhaal vertel ik mezelf? En wat zou ik willengeloven over mezelf en over mezelfwillenvoelen? Wat voor impact zou dat hebben op de manier waarop ik de dingen doe? Op hoe ik mezelf uit, in het leven sta, met kinderen omga?

Het kan ook interessant zijn om aan anderen te vragen hoe zij jou zien.
Kijk eens of jouw zelfbeeld klopt met het beeld dat zij van je hebben.

Jouw verhaal bestaat heus niet alleen uit dingen die niet kloppen of niet fijn zijn. Sommige dingen zijn gewoon mooi om over jezelf te voelen en te ervaren. Maar er zijn vaak ook delen die nog passen bij een ‘oude ik’ en aan verandering toe zijn.

Een verhaal kan jou maken of breken. Ik heb liever dat het jou maakt… Dus wat houdt je tegen? Veel succes!

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”