7 tips over hoe je kunt reageren op een tekening

Kromme tenen kreeg ik ervan. Ik stond op het schoolplein waar een meisje van een jaar of 5 vol trots haar moeder een tekening onder de neus duwde. Duwde, ja, dat is wel de passende omschrijving. ‘Mama, kijk!’. Mama stond te praten met een andere mama. ‘Heel mooi schatje, maar ik ben even bezig’. Ze pakte de tekening voor haar gezicht weg en frommelde hem in de rugtas van het meisje. Het meisje keek bedremmeld naar de rugtas. 

Zo gaat dat soms. Je kunt niet altijd meteen op de wensen van je kind inspelen. Zoals het hierboven gaat, hoeft het ook niet. Gelukkig doen we dat meestal anders.

Hierbij 7 tips over hoe je kunt reageren op een tekening.

Ook als je even geen tijd hebt 😉

1. Neem de tijd om goed naar een tekening te kijken. Liever later uitgebreid dan nu kort en vluchtig. Heb je op dit moment geen tijd om te kijken? Benoem dit naar het kind. Vertel ook wat het kan verwachten. Wanneer heb je er wel tijd voor en spreek af dat je er dan samen naar kijkt. Maak een afspraak met het kind en houd je daaraan.

2. Benoem de dingen die je concreet ziet in een tekening.. Probeer niet te raden en invullen over wat jíj denkt te zien, maar benoem die dingen die je daadwerkelijk ziet in de tekening.

3. Vraag of je kind wil vertellen over wat hij getekend heeft. en sta open voor het antwoord. Stel een open vraag: ‘wat heb je getekend?’, deze nodigt het kind uit om te vertellen.

4. Wijs kinderen niet op ‘fouten’ in de tekening. Dingen in een tekening die niet overeenkomen met de realiteit hebben meestal een functie. Het laat bijvoorbeeld een wens of verlangen zien van een kind of een stap in de ontwikkeling die nog te maken is. Gun een kind zijn moment en ruimte om dit te uiten op papier. Kinderen kunnen, mogen, willen of durven niet altijd te vertellen over wat er in hen omgaat. Tekeningen bieden die mogelijkheid wel.

5. Voorkom dat je druk legt op een kind door veel vragen. over de tekening te stellen. Besef dat een kind je een kijkje in zijn wereld geeft. Wees daar zuinig op. Teveel vragen kunnen overweldigend zijn waardoor het kind blokkeert en het gevoel krijgt verantwoording te geven over zijn tekening.

6. Geef complimenten oprecht en gemeend. Kinderen voelen aan wanneer je een oprecht compliment geeft. Leg daarbij de nadruk op het proces in plaats van op het resultaat.

7. Moedig creativiteit aan in plaats van het resultaat; het plezier in creëren en zich uiten op een creatieve manier is vele malen belangrijker dan het resultaat. Een ‘lelijke’ tekening kan een veel grotere emotionele waarde hebben dan een ‘mooie’ tekening. Los van de vraag ‘wat is mooi eigenlijk?’ 

Warme groet,

Eveline

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”