Een kijkje in de verschillende stijlen en technieken van het tekenen

Het tekenen van huis, boom en mens is een van de eerste tekeningen die kinderen maken en het is een belangrijke stap in hun tekenontwikkeling. Het is een eenvoudige tekening, maar de manier waarop een kind het tekent, kan veel vertellen over zijn of haar innerlijke wereld.

Er zijn verschillende stijlen en technieken die kinderen gebruiken bij het tekenen van huis, boom en mens. Hieronder bespreken we een aantal van deze stijlen en technieken en wat ze kunnen onthullen over het kind dat ze heeft getekend.

 

De realistische stijl

Kinderen die deze stijl gebruiken, hebben vaak een sterke verbinding met de natuur en de wereld om hen heen. Ze besteden veel aandacht aan details en proberen de werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Hun tekeningen zijn vaak gedetailleerd en hebben een sterke structuur.

 

De impressionistische stijl

Kinderen die deze stijl gebruiken, zijn vaak creatief en artistiek. Ze gebruiken veel kleur en laten hun verbeelding de vrije loop. Hun tekeningen zijn vaak levendig en hebben een losse structuur.

 

De symbolische stijl

Kinderen die deze stijl gebruiken, zijn vaak gevoelig en emotioneel. Ze gebruiken symbolen om hun gevoelens en emoties uit te drukken. Hun tekeningen zijn vaak eenvoudig en hebben een diepere betekenis.

 

De abstracte stijl

Kinderen die deze stijl gebruiken, zijn vaak creatief en hebben een rijke verbeelding. Ze tekenen op een intuïtieve manier en laten hun gevoelens de vrije loop. Hun tekeningen zijn vaak expressief en hebben een unieke structuur. Out of the box denken is wat je bij deze kinderen op meerdere manieren terugziet.

 

Het gebruik van kleur

Kinderen gebruiken kleur om emoties uit te drukken. Heldere kleuren worden vaak geassocieerd met geluk en blijdschap, terwijl donkere kleuren worden geassocieerd met verdriet en angst. Het gebruik van kleur kan ook een indicatie zijn van de stemming van het kind op het moment dat hij of zij de tekening maakte.

 

De positie van huis, boom en mens

De positie van huis, boom en mens in de tekening kan ook veel onthullen over het kind dat ze heeft getekend. Bijvoorbeeld, als het huis aan de linkerkant van de tekening staat, kan dit aangeven dat het kind zich bezighoudt met het verleden.

 

Door de verschillende stijlen en technieken te bekijken die kinderen gebruiken bij het tekenen, krijgen ouders en opvoeders een beter begrip van de binnenwereld van kinderen. Het is belangrijk om kinderen aan te moedigen om te blijven tekenen en hun creativiteit te stimuleren.

Vind je dit interessant en wil je meer ontdekken? Dan nodig ik je graag uit voor mijn gratis masterclass waarin je alles leert over tekeningen en hun betekenis. Daarin komt ook de symbolische betekenis van huis, boom en menstekeningen aan bod en wat daar allemaal in te zien is. Evenals 5 dingen die kinderen jou vertellen met hun tekeningen.

Klik hier om je aan te melden voor de eerstvolgende masterclass!

 

Bronnen:
Cox, M. V. (2005). Children’s drawings. London: Penguin.
Gruenwald, N., & Baron-Cohen, S. (2014). Understanding children’s drawings. Advances in Clinical Neuroscience and Rehabilitation, 13(6), 20-24.
Kellogg, R. (1969). Analyzing children’s art. Palo Alto, CA: National Press Books.
Luquet, G. H. (1927). Le dessin enfantin. Paris: Alcan.
Milbrath, C., & Romi, S. (2007). The influence of teacher guidance on Israeli children’s drawings of the human figure. International Journal of Art Therapy, 12(2), 61-73.
Rosenblatt, P. C., & Babbie, E. R. (1978). Interpretation of children’s human figure drawings by college students with different art training backgrounds. Journal of Personality Assessment, 42(4), 403-408.
Smith, J. L. (1994). The relationship between mental health variables and children’s human figure drawings. Journal of Mental Health Counseling, 16(3), 236-247.
Winick, M. P., & Winick, J. (1976). The effects of age and experience on children’s drawings of human figures. Journal of Genetic Psychology, 129(1), 93-100.

Download hier mijn gratis e-book:
“10 dingen over tekeningen”